a
De blog van ‘Tukang sate’ neemt u regelmatig mee op een, voornamelijk culinaire, reis door het Indonesië van nu met af en toe een vleugje ‘tempo doeloe’. Een reis langs Indonesische restaurants, warongs, ‘kaki limas’ keukens. Gerechten, niet alleen saté. Het leven. Merkwaardigheden. Observaties, zien, proeven, ruiken, beleven

Volg het recept, volg de flow van een Flowgram

Na de uitweiding in mijn vorige blog over het nieuwe koken, de ‘dapur baru’, nu iets over het vastleggen van de resultaten van de experimenten. De recepten.

lees meer

KREATIEF met KURKuma

Hoe zijn de authentieke Indonesische recepten tot stand gekomen? Waarschijnlijk op dezelfde manier als de flora en fauna op onze aarde. Door mutatie en selectie. Een kruidje hier, een dosering daar. Om met Darwin te spreken ‘survival of the fittest’.

lees meer

Die onweerstaanbare Roedjak Manis

Roedjak is mijn derde Indonesische lievelingsgerecht, naast saté (babi) en ikan goreng. In dit blog ga ik er verder op in.


lees meer

Toeristen in Yogya en op Bali

Er zijn veel toeristen in Yogya en op Bali. Zij zijn een economische factor van belang. Wat is hun invloed op het dagelijkse leven?
 

lees meer

Ikan Goreng, om je vingers bij af te likken

Saté en vis zijn mijn favoriete gerechten. Ik heb al veel over saté geschreven. Nu ga ik het even over vis hebben.

lees meer

Sate’s, een beleving?

Tijdens mijn laatste reis heb ik vaak saté besteld, geproefd en beoordeeld. Ik bezocht zeven  restaurants en warungs.

Wat was het resultaat?


lees meer

Pak Pong, nog steeds een aanrader

Het is zondagochtend. We, mijn vriend en gids Lak en ik, zijn op zoek naar Pak Pong, op de Jl.Imogiri Timur,een sate kambing specialist, waar ik een paar jaar geleden gegeten heb met een paar sprekers  van een workshop waaraan ik deelgenomen had.

lees meer

Samirono, uit de eredivisie

Ik wil Foodies bezoeken op een paar honderd meter van mijn hotel in Yogya. Ik heb er het een en ander over gelezen op Google. Interessant concept. Grote hal met allerlei counters. Aangekondigd als ‘New Concept of Foodcourt’. ‘One Stop Local Culinaries’. Live  muziek. Grand opening op 25 september 2016. Betaling met ‘membership cards’.

lees meer

Zeven weken Bali en Yogya

In mijn vorige blog heb ik beloofd terug te komen op mijn reis naar Indonesië. Eind oktober ben ik met mijn dochter Sara naar Bali gegaan. Zij is na veertien dagen doorgereisd naar Sydney en ik voor een week naar Yogyakarta. De laatste drie weken is mijn vrouw Egbertine naar Bali gekomen.

lees meer

Bali gegijzeld door een vulkaan

Van eind oktober tot medio december ben ik in Indonesië geweest. Zes weken op Bali, één week in Yogya. In een volgend blog vertel ik daar meer over. Eerst iets over de gevolgen op Bali van de dreigende uitbarsting van de Gunung Agung.


lees meer

Het saté stokje en wat er aan zit

Wat is saté eigenlijk? Niet méér dan een stokje met lekkere hapjes er aan?
Toch wel, volgens Sate-man: het is een beleving.


lees meer

Blora kipsaté een specialiteit van Sate Khas Senayan

Sate kan je overal in Indonesië vinden. Langs de kant van de weg bij straatverkopers (pedagang kaki lima) en in restaurants.

Wij gingen eten in Sate Khas Senayan in Jl. Salemba in het centrum van Jakarta.lees meer

Sate Semarang, herinnering aan een uniek moment

Het moment bepaalt vaak de beleving. Zo heb ik een sterke herinnering aan "Sate Semarang", niet vanwege de smaak, maar door het unieke moment.
Terug naar 1949.

lees meer

Sate Koenjit, een gele variant

Deze week een bijdrage van Lucky Karina, roepnaam Kiky, onze nieuwe culinaire correspondent in Jakarta. Een stad met bijna tien miljoen inwoners. Uiteraard met onnoemelijk veel saté restaurants, eenmanszaken en ketens, zoals Sate Senayan.

lees meer

Sate Kemiri, populair bij studenten en scholieren

Deze week een bijdrage van Yesi Chandra Dewi, onze nieuwe culinaire correspondent uit Salatiga. Een kleine stad (200.000 inwoners ) aan de voet van de Gunung Merbabu (3.145 m) op een hoogte van 700 m en daarom koel, maar ook vochtig. Halverwege tussen Jogyakarta en Semarang. Relatief goedkoop om te wonen. ‘Mini Indonesia’ genoemd vanwege de diversiteit van zijn bevolking, mede dankzij de universiteiten die studenten van heinde en verre aantrekken. Van Bataks tot Papuas. De meest tolerante stad in Indonesië.
lees meer

Rollende keukentjes in Indonesië

Rollende keukens in Nederland, rollende keukens in Indonesië.
Wat is het verschil? De grootte. Net als de mensen. Nederlanders zijn over het geheel genomen groot, Indonesiërs klein.


lees meer

Sate-man op honk, de adelaar geland

Vorige week heeft Sate-man in alle stilte een restaurant geopend.  Het pandje dat tot dan toe gebruikt werd als produktiekeuken voor catering, is heringericht en biedt nu de mogelijkheid er te eten, saté en  maaltijden af te halen en zelfs te laten bezorgen door Foodora.


lees meer

Kan je veilig eten aan dat stalletje?

Kan je rustig sateetjes bestellen bij dit vrouwtje op het strand van Sanur? Kijk eens hoe ze die sate bewaart. En dan die plastic doos met sambal. Gelukkig hoeft ze niet af te wassen. Ik zou het je niet aanraden daar een portie saté te bestellen. Zeker als je voor het eerst in Indonesië komt. Toen ik klein was, in Manado, mocht ik van mijn vader nooit eten in stalletjes aan de kant van de weg. Dat blijft je bij, je hele leven lang.

lees meer

Samirono, de beste in Jogya?

Mijn werk zit er op. We verkassen van het moderne Malioboro Boutique Hotel Jambuluwuk, dat vlakbij mijn kantoor ligt, naar het retro, Balinees ingerichte, wat knussere hotel Puri Artha.

lees meer

Warung Ibu Resi, klein maar fijn

Regelmatig bezoeken wij een klein restaurant in Sanur, Bali. Het is de "warung" van Ibu Resi, een oude dame die nog volop in het leven staat.

lees meer

Manado, ‘back to roots’

Ik ben geboren op de Wenang heuvel (Gunung Wenang) in het centrum van Manado, de hoofdstad van de Minahasa. Dat was in feite een thuisbevalling, in het ziekenhuis waar mijn vader hoofd van was (Koningin Wilhelmina Ziekenhuis).lees meer

Pak Pong, een duurzame sate-resto

Een bijzonder saté restaurant in de buurt van Jogyakarta. Beslist een aanrader voor een volgend bezoek!


lees meer

De Reis van Emon

Deze blog gaat over het Indonesië van nu en dat van toen. Een reis door de tijd..

lees meer

Volg het recept, volg de flow van een Flowgram

publicatie datum
13/03/2018

Een tijd geleden ben ik begonnen met een nieuw concept, toegepast op oudere gerechten.

Visueel
Het nieuwe er aan is dat het vrijwel geheel visueel is. Summiere teksten, die beeld ondersteunen. Waarom zo? Ik heb vaak moeite met het lezen van een recept, hoewel ik in het algemeen veel en betrekkelijk snel lees. Vaak moet ik een recepttekst twee of drie keer lezen om het helemaal te laten doordringen. Tijdens dat lezen maak ik er een mentaal plaatje van om het te begrijpen en in te prenten.
Waarom dan niet meteen ’n visualisatie, dacht ik.
Bovendien overkomt het me wel eens dat ik tegen het eind van het proces tot de ontdekking kom dat ik eerst iets anders had moeten doen.
De oplossing: een gevisualiseerd en goed volgordelijk recept. Een ‘flowschema’. Een algoritme eigenlijk.
Tenslotte, ik houd ervan zaken kort te houden. Het recept op maximaal één A4. In één klap te overzien.
Het resultaat? Een Flowgram.

Kookboek om te dromen
Eind vorig jaar was er een “week van het kookboek”. Een groeimarkt, kookboeken.
De Volkskrant wijdde er een aantal artikelen aan. Beoordeling van kookboeken. Ik las ook een kop " Kookboeken heb je om te lezen, niet om te koken".
Fictie, wegzweven in een culinair avontuur. Tussendoor even New York Pizza bellen om je favoriete pizza’s te bestellen en dan weer wegzweven op je tapijtje. Tot de koerier komt.
Anders dan de Flowgrams, die zijn om te koken niet om te lezen.

Het concept leent zich voor een boek, voor een serie kaarten (geplastificeerd voor in de keuken), in gedrukte media, in online media. Ikzelf heb ze op een iPad staan die ik bij het koken op een standaard op het aanrecht zet. Handig.

Kookboek van Sate-man
Ik heb er intussen zes afgerond. Er zijn nog meer in de maak.
Te zijner tijd zullen een aantal Flowgrams worden samengevoegd tot “Het Kookboek van Sate-man”.

Bronnen
Ik heb daarvoor de recepten gebruikt, die ik al had. Daar komen nieuwe bij die ik ga ontwikkelen zoals ik in mijn vorige blog schreef. Zelf of met koks. Bovendien zou ik kunnen samenwerken met andere schrijvers.

Balinese demonstratie
Tijdens mijn vorige reis naar Indonesië heb ik een afspraak gemaakt met een Balinese kok van het hotel Inna Sindu in Sanur en hem gevraagd voor te doen hoe hij "rendang" maakt.
Ketut Armawa had z’n zaakjes keurig voorbereid met een goed gevoel voor ‘demo’.
Het snijwerk had hij al gedaan en hij had de ingrediënten geëtaleerd op een bord.
Ik maakte aantekeningen en foto’s met m’n iPad van dit begin en van het proces dat volgde.

Opgetekend
Na afloop werkte ik m’n aantekeningen snel uit, in concept, het algoritme in wording dus, en liet het aan Ketut zien. Hij was verguld.
Bij de maaltijd ‘s avonds bestelde ik de de ‘demo’ rendang. De smaak was prima, goede boemboe dus. Het vlees was jammer genoeg wat hard. Te kort doorgekookt of bij een te hoge temperatuur.

Cooking class
Binnenkort ga ik weer naar Bali en zullen wij in Ubud een ‘cooking class’ van Café Wayan volgen. Daar komen misschien ook interessante recepten uit voort.
En met Ketut maak ik weer een afspraak.

Edwin Kisman
Roedjak Manis
Roedjak Manis
Ayam Peteh
Ayam Peteh
 Ikan Boemboe Bali
Ikan Boemboe Bali
  Nasi goreng
Nasi goreng
Flow sate udang
Flow sate udang
 Ketut Armawa aan het werk
Ketut Armawa aan het werk
  Rendang ingrediënten
Rendang ingrediënten
 Schets rendang recept
Schets rendang recept