a
De blog van ‘Tukang sate’ neemt u regelmatig mee op een, voornamelijk culinaire, reis door het Indonesië van nu met af en toe een vleugje ‘tempo doeloe’. Een reis langs Indonesische restaurants, warongs, ‘kaki limas’ keukens. Gerechten, niet alleen saté. Het leven. Merkwaardigheden. Observaties, zien, proeven, ruiken, beleven

Blora kipsaté een specialiteit van Sate Khas Senayan

Sate kan je overal in Indonesië vinden. Langs de kant van de weg bij straatverkopers (pedagang kaki lima) en in restaurants.

Wij gingen eten in Sate Khas Senayan in Jl. Salemba in het centrum van Jakarta.lees meer

Sate Semarang, herinnering aan een uniek moment

Het moment bepaalt vaak de beleving. Zo heb ik een sterke herinnering aan "Sate Semarang", niet vanwege de smaak, maar door het unieke moment.
Terug naar 1949.

lees meer

Sate Koenjit, een gele variant

Deze week een bijdrage van Lucky Karina, roepnaam Kiky, onze nieuwe culinaire correspondent in Jakarta. Een stad met bijna tien miljoen inwoners. Uiteraard met onnoemelijk veel saté restaurants, eenmanszaken en ketens, zoals Sate Senayan.

lees meer

Sate Kemiri, populair bij studenten en scholieren

Deze week een bijdrage van Yesi Chandra Dewi, onze nieuwe culinaire correspondent uit Salatiga. Een kleine stad (200.000 inwoners ) aan de voet van de Gunung Merbabu (3.145 m) op een hoogte van 700 m en daarom koel, maar ook vochtig. Halverwege tussen Jogyakarta en Semarang. Relatief goedkoop om te wonen. ‘Mini Indonesia’ genoemd vanwege de diversiteit van zijn bevolking, mede dankzij de universiteiten die studenten van heinde en verre aantrekken. Van Bataks tot Papuas. De meest tolerante stad in Indonesië.
lees meer

Rollende keukentjes in Indonesië

Rollende keukens in Nederland, rollende keukens in Indonesië.
Wat is het verschil? De grootte. Net als de mensen. Nederlanders zijn over het geheel genomen groot, Indonesiërs klein.


lees meer

Sate-man op honk, de adelaar geland

Vorige week heeft Sate-man in alle stilte een restaurant geopend.  Het pandje dat tot dan toe gebruikt werd als produktiekeuken voor catering, is heringericht en biedt nu de mogelijkheid er te eten, saté en  maaltijden af te halen en zelfs te laten bezorgen door Foodora.


lees meer

Kan je veilig eten aan dat stalletje?

Kan je rustig sateetjes bestellen bij dit vrouwtje op het strand van Sanur? Kijk eens hoe ze die sate bewaart. En dan die plastic doos met sambal. Gelukkig hoeft ze niet af te wassen. Ik zou het je niet aanraden daar een portie saté te bestellen. Zeker als je voor het eerst in Indonesië komt. Toen ik klein was, in Manado, mocht ik van mijn vader nooit eten in stalletjes aan de kant van de weg. Dat blijft je bij, je hele leven lang.

lees meer

Samirono, de beste in Jogya?

Mijn werk zit er op. We verkassen van het moderne Malioboro Boutique Hotel Jambuluwuk, dat vlakbij mijn kantoor ligt, naar het retro, Balinees ingerichte, wat knussere hotel Puri Artha.

lees meer

Warung Ibu Resi, klein maar fijn

Regelmatig bezoeken wij een klein restaurant in Sanur, Bali. Het is de "warung" van Ibu Resi, een oude dame die nog volop in het leven staat.

lees meer

Manado, ‘back to roots’

Ik ben geboren op de Wenang heuvel (Gunung Wenang) in het centrum van Manado, de hoofdstad van de Minahasa. Dat was in feite een thuisbevalling, in het ziekenhuis waar mijn vader hoofd van was (Koningin Wilhelmina Ziekenhuis).lees meer

Pak Pong, een duurzame sate-resto

Een bijzonder saté restaurant in de buurt van Jogyakarta. Beslist een aanrader voor een volgend bezoek!


lees meer

De Reis van Emon

Deze blog gaat over het Indonesië van nu en dat van toen. Een reis door de tijd..

lees meer

Blora kipsaté een specialiteit van Sate Khas Senayan

publicatie datum
16/06/2017


Sate kan je overal in Indonesië vinden. Langs de kant van de weg bij straatverkopers (pedagang kaki lima) en in restaurants.

Een satéketen in Jakarta
Ik had een afspraak met mijn vriendin Ema Fitriyani, een blogger. We besloten te gaan eten bij Sate Khas Senayan (SKS). ‘ Khas’ betekent zoiets als speciaal, exclusief. De specialiteit van SKS is saté, in diverse vormen. Het bedrijf is in 1947 opgezet en heeft nu een 40-tal vestigingen in Jakarta en omgeving. Een behoorlijk aantal zelfs als je je bedenkt dat het aantal inwoners van Jakarta rond de 10 miljoen ligt.

Tussen kantoren en universiteiten
Wij gingen naar de vestiging in Jl. Salemba, in het centrum van Jakarta, vlak bij kantoren en universiteiten. We namen de Trans Jakarta bus ( Bus Rapid Transit – BRT) en kwamen er om half zeven ‘s avonds aan. Het is dan al donker in Jakarta. We werden verwelkomd door een kelnerin die ons naar een tafeltje bracht.
De inrichting van het restaurant is typisch Indonesisch, de versiering, de verlichting, het houten meubilair.

Geheim recept
Het was niet druk. Enkele tafeltjes waren bezet door gasten die er uitzagen als kantoor- of zakenlieden. Geen plek voor jongeren om er te ‘chillen’. Uitsluitend liefhebbers van de speciale saté’s van SKS. Die worden niet gemarineerd maar vlak voor het roosteren gedoopt in een saus, waarvan de samenstelling geheim is. Vervolgens worden ze geroosterd op een speciaal soort vulkanische steen.
Ik heb hier vaker gegeten en ben dol op hun saté van kippenvel (kulit).

Nieuw gerecht
Ditmaal stond er een nieuw gerecht op het menu: de Blora Gemengde Kipsaté ( Sate Ayam Campur Bumbu Blora). Blora is een Kabupaten (Regentschap) tussen Semarang en Soerabaja. De gemengde saté bestond in feite uit vijf saté ‘s van kippenvlees en vijf van kippenvel met een Blora saus. Ik heb nooit geweten dat Blora ook een saté specialiteit heeft net zoals Ponogoro in Oost Java.

De Blora variant
Ik was dus benieuwd. Op de menukaart staat een icoontje voor het gerecht, wat betekent dat het scherp (pedas) is. Ik vroeg de kelner naar het verschil tussen de originele kipsaté en deze Blora variant. Het verschil zou ‘m zitten in de pittige Blora saus. Ik vroeg me af hoe pittig. Was benieuwd. Ik houd van uitdagingen.
Daarnaast bestelden we saté kambing (geit) met lontong en nog een extra portie rijst.
Als dranken namen we koude ‘jeruk nipis’ (limoen) en Wedang Anglse, een traditionele Javaanse drank (Khas Jawa).

Speciaal gesneden
De Blora Gemengde Kipsaté werd opgediend. Vijf stokjes kippenvlees, vijf kippenvel, met een door sambal rood gekleurde saus. Het opmerkelijke verschil met gewone saté was de manier waarop het kippenvlees was gesneden: een lange strook aan het stokje geregen. De saté van het kippenvel bestond uit twee stukken. Het kippenvlees was stevig, zonder vet. Ik ging er van uit dat het van een scharrelkip was (ayam kampung), geen gefokte braadkip.

Licht gekruid
Het vlees was licht gekruid. Uitsluitend knoflook, koriander (ketoembar) en zout. De Blora saus is een gladde saus met pinda (katjang), olie en sambal. Dik en vettig op de tong, mogelijk door toevoeging van maïsmeel. Ik vond het overigens niet al te pittig.

Sate kambing
Ik houd van sate kambing als de geur van het vlees niet te sterk is. Het zag er goed uit. Gesneden uitjes en sambal ernaast. De ketjap saus smaakte voortreffelijk, het vlees was mals en goed van geur. Aan elk stokje een paar stukjes vlees met wat vet. Daar houd ik van.

Traditionele cocktail
De ‘jeruk nipis’ was fris, de Wedang Angsle lekker. Een traditionele cocktail uit Oost Java. Een combinatie van groene bonen, gebakken pinda’s, rijstballetjes, rode gelei, stukjes brood en gesneden fruit in een warme zoete klappermelk (kokosmelk) met gembersmaak en de geur van pandan.

Wat vond ik er van?
De sate werd geserveerd op speciale stenen, verwarmd door een paraffine lichtje. Op tafel bleef de saté daardoor warm. Dat zie ik graag.
Wat betreft de Blora kipsaté: het vlees was mals en goed geroosterd, net als de huid.
De saus vond ik minder. Het mengsel van pinda’s en sambal was wat smakeloos, ja heus, en olieachtig. Een 6,5. Ik geef de voorkeur aan pindasaus gemengd met wat ketjap.

De saus van de sate kambing was heel goed. Het vlees en de saus waren een perfecte combinatie. Wat mij betreft een 8. Ik miste alleen de reepjes Chilli pepers (cabai) en de gesneden uitjes op de sate’s, om de sterke smaak van het geitenvlees aan te vullen en tegelijkertijd te compenseren.

De limoendrank krijgt een 7, de Wedang Angsle echter niet meer dan een 6,5. Er  zaten teveel gebakken pinda’s en teveel klappermelk in.

Een goed adres
Ema en ik verbaasden ons erover dat we ruim twee uur hadden zitten eten.
Een prima plek om af te spreken en om te praten.


Lucky Karina
Culinair correspondent in Jakarta
Vertaling en redactie Edwin Kisman
  Het klassieke interieur van SKS
Het klassieke interieur van SKS
  Ema (l) en Kiky, twee bloggers
Ema (l) en Kiky, twee bloggers
  Sate Blora gemengd, vlees en kippevel
Sate Blora gemengd, vlees en kippevel
  Sate Blora, geen brokjes
Sate Blora, geen brokjes
  Sate Kambing (l) en Blora
Sate Kambing (l) en Blora
  Sate Kambing, moet meer pickles hebben
Sate Kambing, moet meer pickles hebben
  Warmhouder voor saté
Warmhouder voor saté
  Speciaal drankje, Wedang Angsle
Speciaal drankje, Wedang Angsle
  Mission Statement van SKS
Mission Statement van SKS