blog van ‘Tukang sate’
Streel je gehemelte bij Sate Pak Gino
publicatie datum
03/05/2018
Onlangs besloot ik weer eens terug te gaan naar de stad waar ik acht jaar heb gewoond. Tijdens mijn studie aan de Padjajaran Universiteit. Van 1999 tot 2007.
Ik ging met mijn oude vriendin Sasha, die sinds kort van Bandung naar Jakarta is verhuisd.
Bandung of “het Parijs van Java” staat ook bekend om zijn culinaire specialiteiten zoals Lumpia Basah, Mie Yamien en Cilok.
Bij het station
Ik herinner me dat Pak Edwin eens heeft verteld dat hij lang geleden bij een goed sate-restaurant in de buurt van het station had gegeten. Dat was in 1994.
Ik vroeg me af of die warung nog zou bestaan. Volgens Sasha zijn er een paar bekende restaurants rond dat station.
Twee saté restaurants
We besloten in het weekend dat ik in Bandung was een tweetal te bezoeken: Sate Pak Gino en Sate Hadori. Bij beide, gelegen in Bandung Noord, kan je Sate Kambing krijgen.
De eerste die we bezochten was Sate Pak Gino. De eigenaar komt uit uit de stad Sidareja, Kabupaten Cilacap, Midden Java.
Pak Gino startte zijn bedrijf in 1978, met Sate Kambing en Sate Ayam, maar zijn specialiteit was Sate Kambing. Hij kreeg ook vaak aanvragen voor Kambing Guling (geit aan ’t spit) voor feesten en partijen. Een Kambing Guling van 15 kg kost Rp 3,2 mln ( € 195).
Niet zo’n liefhebber
Ikzelf ben niet zo’n liefhebber van ‘ kambing’ omdat ik vind dat de geur van geit vaak lang blijft hangen. Maar Sasha haalde me over het te eten en zei dat het mijn ideeën over geit helemaal zou veranderen. Ik dacht “goed dan”en besloot het als een uitdaging te zien.
Per angot naar het resto
We namen een klein busje (‘angkot’) naar Jalan Sunda nr 76. Het restaurant ligt tussen een tank- en een treinstation. Makkelijk te vinden want het ligt dichtbij een groot warenhuis (Yogya).
Rustig
Voor het restaurant is ruim plaats om te parkeren. Het was niet vol. We kwamen vóór lunchtijd. Rond lunchtijd juist vaak vol is. Tekeningen van Pandawa Lima en Wayang geven het interieur een Javaanse atmosfeer.
Een flink restaurant met plaats voor zo’n 80-100 gasten. Achterin een grote keuken, waar je als gast zicht op hebt. Daarnaast een open ruimte voor het roosteren.
Jonge geit
De saté wordt op bestelling geroosterd, gemaakt van vlees van jonge geit dat ’s ochtends is ingekocht. Op de buitenplaats staan twee man: één voor het snijden van het vlees en het rijgen van de stokjes en een ‘roosteraar’.
De saté’s worden geserveerd op een hete gietijzeren plaat om ze warm te houden. Zodra ze koud worden zijn ze taai en moeilijk te eten.
Het menu
Kenmerkend voor Sate Kambing restaurants zijn nog enkele andere gerechten: Gule en Tongseng soep.
Gule is vergelijkbaar met Gulai (Curry), maar in Gule wordt alleen geit gebruikt ( vlees, botten, ingewanden) terwijl in Gulai naast geit ook vis, kip, eend en cassave bladeren worden gebruikt. In beide gerechten wordt kokosmelk gebruikt waardoor de bouillon dik is.
De Tongseng hier is vergelijkbaar met Gule met dit verschil dat hierin draderig geitenvlees wordt gebruikt naast kool en tomaten. Er wordt geen kokosmeel gebruikt waardoor de bouillon licht en dun is.
Sate Kambing en Sate Buntel. Naast Sate Kambing wordt nog Sate Buntel aangeboden. Een portie Sate Kambing, 10 stokjes, kost Rp 50.000 (€ 3). Sate Buntel bestaat uit stokjes waarop gehakt is gekneed, verpakt in een velletje vettig geitenvlees. Een portie bestaat uit vier stokjes en kost . Rp 100.000 (ca € 6).
De bestelling
Op voorstel van Sasha besloten we Sate Kambing, Sate Buntel en Tongseng te bestellen. Geen koolhydraten (rijst en rijstkoek) erbij.
De beoordeling van de gerechten
Sate kambing. Het vlees was mals. De marinade was goed in het vlees getrokken. Geen onplezierige geuren, waarvoor ik bang was. Elke hap was lekker. Er kwamen twee sauzen bij: kecap en kacang. De beste combinatie is naar mijn mening die met de kecap saus. Vers en verleidelijk. Een volgende keer zou ik er rijst bij nemen. Waardering: een 8!
Sate Buntel. Aangezien de stokken vrij groot zijn besloten we een halve portie te nemen. Bij mijn eerste hap was ik sprakeloos: zó smakelijk, zó mals. Werkelijk fantastisch. Een absolute aanrader. Ik geef het 9 punten. Relatief duur, maar z’n geld ten volle waard.
Tongseng. Ik eet zelden Tongseng omdat ik bang was voor de geur. Daar was nu geen sprake van. Ik genoot ervan. Het vocht is geelachtig. Bij de eerste hap had ik het gevoel alsof ik naar de maan vlóóg. Fantastisch. Eigenlijk moest ook hier rijst bij. De Tongseng krijgt van mij een 8, hoewel het al wat was afgekoeld na het eten van de saté.
Komkommer sap. Het eten van geitenvlees verhoogt de bloeddruk. Om dit te compenseren bestelde ik er komkommersap bij. Het vermindert ook de vetopslag in het lichaam. Het is bovendien verfrissend. Het krijgt van mij een 7.
Het restaurant
Het eten is goed. Het is jammer dat er geen rookgedeelte is. De staf vond ik niet echt hartelijk. Ze deden wat ze moesten doen en niet meer dan dat. Bijelkaar een 7.
Toch beveel ik Pak Gino iedere bezoeker van Bandung aan.
Nu op naar het volgende sate restaurant: Sate Hadori.
Lucky Karina (Kiky)
Jakarta
1